Læs børneprogrammet

Se børneprogrammet

Medvirkende

Robin Who?

Robin Hood er en engelsk sagnfigur. Den adelige, men fredløse, engelske middelalderhelt Robin Hood er en sammensat litterær skikkelse skabt på baggrund af århundreders myter og legender.

De første nedskrevne fortællinger om Robin Hood stammer fra senmiddelalderen, og der er diskussioner om, hvorvidt myten om røveren, der tager fra de rige og giver til de fattige, bygger på et rigtigt menneske. Man har dog aldrig fundet frem til, hvem denne konkrete person skulle være, og derfor tyder det på, at Robin Hood-figuren er inspireret af en række af datidens fredløse.

I det middelalderlige England var Robert – og også kaldenavnet Robin eller Robyn – et meget almindeligt fornavn. Det samme gjorde sig gældende for efternavnet Hood, der både blev brugt om hættemagere og folk, der gik med hætter. Derfor har der – ikke så overraskende – også levet en række middelaldermænd, der hed en afart af navnet Robin Hood – og nogle af dem var også kendte kriminelle. Datidens kriminelle var et folkefærd, der ofte holdt til i skovene, og måske er det på denne måde, myten er opstået. Allerede inden fortællingerne om landevejsrøveren Robin Hood begyndte at dukke op, blev tilnavnet dog brugt om ondsindede mennesker. Således optræder navne som ”Robinhood”, ”Robehod” og ”Robbehod” i en række domsafsigelser fra hele England helt tilbage fra 1261.

Fra senmiddelalderen og frem til 1800-tallet blev myten om Robin Hood især videreformidlet i skillingsviser og skuespil, hvor han blev beskrevet som en jævn landevejsrøver. Samtidig blev en mere ædel version udviklet i litteraturen, og da figuren Robin Hood medvirkede i Walter Scotts Ivanhoe fra 1819 (oversat til dansk i 1822), blev den version af Robin Hood, vi kender i dag, skabt. Med Ivanhoe skabte Scott en ny Robin Hood-tradition, hvor Robin gøres til adelsmand, får en social samvittighed og sættes definitivt i forbindelse med Richard Løvehjerte. Eftersom Richard Løvehjerte var konge af England fra 1189 til 1199, og de mulige inspirationskilder til Robin Hood alle levede i 1200-tallet, må denne forbindelse opfattes som ren fiktion.

Robin Hood-figuren synes at være eviggyldig og bliver stadig jævnligt skildret i populærkulturen – især på det store lærred. Således er Robin Hood blevet filmatiseret i 1922 med Douglas Fairbanks i titelrollen, i 1991 med Kevin Costner, i 2010 med Russel Crowe og senest i 2018 med Taron Egerton som Robin Hood. Og så er der selvfølgelig også den udødelige Disney-udgave fra 1973.

Helten, der tager fra de rige og giver til de fattige

Af Frede Gulbrandsen, instruktør

Tilbage i det 14. århundrede løb der et rygte i England. Rygtet fortalte, at ude i Sherwoodskoven levede der en ekstraordinær helt, der gang på gang franarrede sheriffen af Nottingham den uretfærdige skatteopkrævning. Helten var forklædt og forsvandt snarrådigt fra åstedet med sine lystige svende. Byttet blev senere fordelt blandt de fattige på egnen, der ingenting havde. Rygterne blev til sange, der blev sunget rundt om lejrbålene, og snart kendte alle til historien om Robin Hood. Historierne blev med tiden skrevet ned og er senere blevet genfortalt adskillige gange, blandt dem den elskede Disney-film fra 1973.

Her på Folketeatret har vi ladet os inspirere af Robin og hans lystige svendes kreative tilgang til livet. Med den samme opfindsomhed har vi forsøgt at lave spændende sceniske løsninger, så historien bliver sjov, dramatisk og overraskende fortalt. Robin skal være rap i replikken, mens magthaverne skal være grotesk onde, selvoptagede og dumme. Pilene skal flyve gennem luften, og på samme måde skal vi bevæge os fra scene til scene. Og selvfølgelig med levende musikere, der medfortællende farvelægger den episke fortælling.

Historisk er kvinderne gemt lidt væk i Sherwoodskovens randzone, men hos os træder de frem i lejrbålets rampelys. Her udviser de moral, kløgt og heltemod. Skulder ved skulder med de muntre svende tager de kampen op, men er heller ikke blege for at udstille svendenes idioti, når kvinderne ikke får lov at kæmpe med på lige vilkår.

Selv om historien om Robin Hood har været kendt i mange århundreder, er verdens rigdomme stadig i lommerne på forholdsvis få mennesker. Måske ikke så tydelig her til lands, men ude i den store verden lever drømmen om en mere retfærdig fordeling i bedste velgående. Og så længe den drøm lever, så længe er der brug for historien om Robin Hood!

Kunstnerisk hold

Manuskript: Ken Ludwig
Oversættelse: Henrik Lykkegaard
Instruktion: Frede Gulbrandsen
Scenograf: Julie Forchhammer
Koreograf: Sofie Akerø
Stuntkoreograf: Klaus Hjuler
Lysdesigner: Lars Schou
Lyddesigner: Steen Larsen
Komponister: Jullie Hjetland, Kirstine Lindemann, Hans Find Møller
Fotografer: Christina Hauschildt og Gudmund Thai

Medvirkende

Robin Hood: Christopher Læssø
Lady Marian: Emilie Rasmussen
Alternerende broder Tuck og Graham Spelt: Jesper Riefensthal og Jacob Weble
Doerwynn: Josefine Tvermoes
Lille John: Magnus Bruun
Sir Guy: Mathias Sprogøe Fletting
Sheriffen af Nottingham: Morten Christensen
Prins John og kong Richard: Jon Lange

 • Forestillingsleder: Malou Eggert
  Konsulenter: Dorte Spanggaard og Mette Korfitz
  Lysafvikling: Flemming Jensen og Sallie Thomsen
  Lydafvikling: Harald Pedersen
  Monitor: Mathias Fremming
  Sceneafvikling: Anne Mette Grønborg, Caspar Ravn, Linda Buch og Peter R. Nielsen
  Sufflør: Heidi Duus Nielsen

 • Teaterchef: Kasper Wilton
  Altmuligmand: John Pedersen
  Bogholder: Carsten Bjerreby
  Chefdramaturg: Ninette Mulvad
  Daglig leder, børne- og unge-afdelingen: Ingrid Alering
  Dekorationssyerske: Unn Gelting
  Forestillingsledere: Line Tønder og Malou Eggert
  Foyerchef: Nikolai Krogh Handskemager
  Gruppe- og salgskoordinator: Benedicte Bevensee Rudolf
  IT og scenetekniker: Morten Perfort
  Kommunikationschef: Lotte Undén
  Kommunikationsmedarbejdere: Astrid Thoudal Feder og Karen Munk Ebbesen
  Lydteknikere: Michael Roger Henriksen
  Lysteknikere: Baard Nilsson og Henrik Pihl
  Maler: Søren Hornemann
  Malersalsleder: Mia Walther
  Maskører: Agneta von Gegerfelt og Maria Johnsen
  Maskørleder: Mikaela Artén
  Overregissør: Pia Ellegaard Noes
  Personalechef: Lone Beier
  Produktionschef: Sophus Mathiasen
  Produktionsleder: Morten Droob
  Receptionister: Lone Sams og Nadia Harpøth Adan
  Regnskabschef: Ralf Rudfeld
  Regnskabsmedarbejder: Denice Hagelberg
  Salgschef: Olina Jægergaard
  Scenemester: Niels Ohmann
  Sceneteknikere: Bent Løck Møller og Bent Schumacher
  Skræddere: Jane Barlebo og Sara Bach Vilandt
  Skrædderkonsulent: Oluf ”Luffe” Hansen
  Skræddersalsledere: Christina Fos og Helle Jakobsen
  Smede: Allan Carlsson og Sonny Kenneth Oeftiger
  Snedkere: Hans Holmen og Simon Polli
  Specialtekniker: Jan Wonsbek
  Transport- og logistikansvarlig: Caspar Ravn
  Turnechef: Gitte Hørning
  Vicevært: Kim Clemmensen

Vil I se mere teater for hele familien?

Find billetter

Vil du have nyheder om vores børneforestillinger?

Tilmeld dig Folketeatrets nyhedsbrev