Læs børneprogrammet

Se børneprogrammet

Medvirkende

Robin Who?

Robin Hood er en engelsk sagnfigur. Den adelige, men fredløse, engelske middelalderhelt Robin Hood er en sammensat litterær skikkelse skabt på baggrund af århundreders myter og legender.

De første nedskrevne fortællinger om Robin Hood stammer fra senmiddelalderen, og der er diskussioner om, hvorvidt myten om røveren, der tager fra de rige og giver til de fattige, bygger på et rigtigt menneske. Man har dog aldrig fundet frem til, hvem denne konkrete person skulle være, og derfor tyder det på, at Robin Hood-figuren er inspireret af en række af datidens fredløse.

I det middelalderlige England var Robert – og også kaldenavnet Robin eller Robyn – et meget almindeligt fornavn. Det samme gjorde sig gældende for efternavnet Hood, der både blev brugt om hættemagere og folk, der gik med hætter. Derfor har der – ikke så overraskende – også levet en række middelaldermænd, der hed en afart af navnet Robin Hood – og nogle af dem var også kendte kriminelle. Datidens kriminelle var et folkefærd, der ofte holdt til i skovene, og måske er det på denne måde, myten er opstået. Allerede inden fortællingerne om landevejsrøveren Robin Hood begyndte at dukke op, blev tilnavnet dog brugt om ondsindede mennesker. Således optræder navne som ”Robinhood”, ”Robehod” og ”Robbehod” i en række domsafsigelser fra hele England helt tilbage fra 1261.

Fra senmiddelalderen og frem til 1800-tallet blev myten om Robin Hood især videreformidlet i skillingsviser og skuespil, hvor han blev beskrevet som en jævn landevejsrøver. Samtidig blev en mere ædel version udviklet i litteraturen, og da figuren Robin Hood medvirkede i Walter Scotts Ivanhoe fra 1819 (oversat til dansk i 1822), blev den version af Robin Hood, vi kender i dag, skabt. Med Ivanhoe skabte Scott en ny Robin Hood-tradition, hvor Robin gøres til adelsmand, får en social samvittighed og sættes definitivt i forbindelse med Richard Løvehjerte. Eftersom Richard Løvehjerte var konge af England fra 1189 til 1199, og de mulige inspirationskilder til Robin Hood alle levede i 1200-tallet, må denne forbindelse opfattes som ren fiktion.

Robin Hood-figuren synes at være eviggyldig og bliver stadig jævnligt skildret i populærkulturen – især på det store lærred. Således er Robin Hood blevet filmatiseret i 1922 med Douglas Fairbanks i titelrollen, i 1991 med Kevin Costner, i 2010 med Russel Crowe og senest i 2018 med Taron Egerton som Robin Hood. Og så er der selvfølgelig også den udødelige Disney-udgave fra 1973.

Helten, der tager fra de rige og giver til de fattige

Af Frede Gulbrandsen, instruktør

Tilbage i det 14. århundrede løb der et rygte i England. Rygtet fortalte, at ude i Sherwoodskoven levede der en ekstraordinær helt, der gang på gang franarrede sheriffen af Nottingham den uretfærdige skatteopkrævning. Helten var forklædt og forsvandt snarrådigt fra åstedet med sine lystige svende. Byttet blev senere fordelt blandt de fattige på egnen, der ingenting havde. Rygterne blev til sange, der blev sunget rundt om lejrbålene, og snart kendte alle til historien om Robin Hood. Historierne blev med tiden skrevet ned og er senere blevet genfortalt adskillige gange, blandt dem den elskede Disney-film fra 1973.

Her på Folketeatret har vi ladet os inspirere af Robin og hans lystige svendes kreative tilgang til livet. Med den samme opfindsomhed har vi forsøgt at lave spændende sceniske løsninger, så historien bliver sjov, dramatisk og overraskende fortalt. Robin skal være rap i replikken, mens magthaverne skal være grotesk onde, selvoptagede og dumme. Pilene skal flyve gennem luften, og på samme måde skal vi bevæge os fra scene til scene. Og selvfølgelig med levende musikere, der medfortællende farvelægger den episke fortælling.

Historisk er kvinderne gemt lidt væk i Sherwoodskovens randzone, men hos os træder de frem i lejrbålets rampelys. Her udviser de moral, kløgt og heltemod. Skulder ved skulder med de muntre svende tager de kampen op, men er heller ikke blege for at udstille svendenes idioti, når kvinderne ikke får lov at kæmpe med på lige vilkår.

Selv om historien om Robin Hood har været kendt i mange århundreder, er verdens rigdomme stadig i lommerne på forholdsvis få mennesker. Måske ikke så tydelig her til lands, men ude i den store verden lever drømmen om en mere retfærdig fordeling i bedste velgående. Og så længe den drøm lever, så længe er der brug for historien om Robin Hood!

Kunstnerisk hold

Manuskript: Ken Ludwig
Oversættelse: Henrik Lykkegaard
Instruktion: Frede Gulbrandsen
Scenograf: Julie Forchhammer
Koreograf: Sofie Akerø
Stuntkoreograf: Klaus Hjuler
Lysdesigner: Lars Schou
Lyddesigner: Steen Larsen
Komponister: Jullie Hjetland, Kirstine Lindemann, Hans Find Møller
Fotografer: Christina Hauschildt og Gudmund Thai

Medvirkende

Robin Hood: Christopher Læssø
Lady Marian: Emilie Rasmussen
Alternerende broder Tuck og Graham Spelt: Jesper Riefensthal og Jacob Weble
Doerwynn: Josefine Tvermoes
Lille John: Magnus Bruun
Sir Guy: Mathias Sprogøe Fletting
Sheriffen af Nottingham: Morten Christensen
Prins John og kong Richard: Jon Lange

  • Forestillingsleder: Malou Eggert
    Konsulenter: Dorte Spanggaard og Mette Korfitz
    Lysafvikling: Flemming Jensen og Sallie Thomsen
    Lydafvikling: Harald Pedersen
    Monitor: Mathias Fremming
    Sceneafvikling: Anne Mette Grønborg, Caspar Ravn, Linda Buch og Peter R. Nielsen
    Sufflør: Heidi Duus Nielsen

  • Teaterchef: Kasper Wilton
    Altmuligmand: John Pedersen
    Bogholder: Carsten Bjerreby
    Chefdramaturg: Ninette Mulvad
    Daglig leder, børne- og unge-afdelingen: Ingrid Alering
    Dekorationssyerske: Unn Gelting
    Forestillingsledere: Line Tønder og Malou Eggert
    Foyerchef: Nikolai Krogh Handskemager
    Gruppe- og salgskoordinator: Benedicte Bevensee Rudolf
    IT og scenetekniker: Morten Perfort
    Kommunikationschef: Lotte Undén
    Kommunikationsmedarbejdere: Astrid Thoudal Feder og Karen Munk Ebbesen
    Lydteknikere: Michael Roger Henriksen
    Lysteknikere: Baard Nilsson og Henrik Pihl
    Maler: Søren Hornemann
    Malersalsleder: Mia Walther
    Maskører: Agneta von Gegerfelt og Maria Johnsen
    Maskørleder: Mikaela Artén
    Overregissør: Pia Ellegaard Noes
    Personalechef: Lone Beier
    Produktionschef: Sophus Mathiasen
    Produktionsleder: Morten Droob
    Receptionister: Lone Sams og Nadia Harpøth Adan
    Regnskabschef: Ralf Rudfeld
    Regnskabsmedarbejder: Denice Hagelberg
    Salgschef: Olina Jægergaard
    Scenemester: Niels Ohmann
    Sceneteknikere: Bent Løck Møller og Bent Schumacher
    Skræddere: Jane Barlebo og Sara Bach Vilandt
    Skrædderkonsulent: Oluf ”Luffe” Hansen
    Skræddersalsledere: Christina Fos og Helle Jakobsen
    Smede: Allan Carlsson og Sonny Kenneth Oeftiger
    Snedkere: Hans Holmen og Simon Polli
    Specialtekniker: Jan Wonsbek
    Transport- og logistikansvarlig: Caspar Ravn
    Turnechef: Gitte Hørning
    Vicevært: Kim Clemmensen

Vil I se mere teater for hele familien?

Find billetter

Vil du have nyheder om vores børneforestillinger?

Tilmeld dig Folketeatrets nyhedsbrev