En milepæl i dansk julekalenderhistorie
Jul i Gammelby blev en milepæl i den danske julekalenderhistorie, da det var første gang, at julekalenderen kunne sammenlignes med ’rigtig’ tv-dramatik. Hidtil havde tv-julekalenderens stjerner været dukker, men med Jul i Gammelby blev stjernerne rigtige mennesker af kød og blod. Historien foregår i midten af 1800-tallet, hvor flere af nutidens juletraditioner holdt sit indtog i Danmark, og flere kendte julesange blev skrevet. Alle udendørsscenerne blev optaget i Den Gamle By i Aarhus.
Jul i Gammelby blev produceret af Provinsafdelingen i Aarhus – en afdeling, der blev oprettet i 1972 på baggrund af en politisk beslutning om at fjernsynet skulle afspejle hele Danmark. Op gennem 1970’erne producerede Provinsafdelingen i Aarhus aktualitetsstof og nyheder, men med Jul i Gammelby skulle afdelingen stå sin prøve som dramaproducent.
Indtil 1979 havde julen ikke spillet den store rolle i børnenes julekalender. I 1960’erne og 1970’erne var Danmarks Radios Børne og Ungdomsafdeling præget af en socialrealistisk linje. Tonen var ironisk, kritisk og konfliktorienteret. Med Jul i Gammelby blev julestemningen dominerende, og nostalgien fik lov at fylde.
Jul i Gammelby var med til at dreje julekalenderne i en retning, hvor formidling af historiske emner blev bærende. I begyndelsen var målgruppen mindre børn, mens det nye format efter 1979 åbnede op for tv-julekalenderen som et samlingspunkt for familien. Jul i Gammelby udspillede sig som den første julekalender i historiske rammer, og kalenderne begyndte herefter i stigende grad at formidle historiske emner. Historie har siden udgjort rammen om, eller ligefrem været et bærende tema, i mange af de danske tv-julekalendere til børn.
Jul i Gammelby blev en kæmpe succes, og succesen kunne øjeblikkeligt aflæses i stigende besøgstal i Den Gamle By i Aarhus samt en overvældende interesse fra presse og publikum. Jul i Gammelby er siden blev genudsendt i 1983, 1994 samt i 2009 på Ramasjang.