Byvandring: København på Holbergs tid

I 1702 rejste Ludvig Holberg fra Bergen til København for at tage sin eksamen på Københavns Universitet. Som studerende og senere professor på Københavns Universitet havde han sin daglige gang i de krogede gader og stræder i Indre By. Med denne byvandring kan du gå på opdagelse i Indre København, sådan som byen så ud på Ludvig Holbergs tid.

Byvandringen er lavet i forbindelse med forestillingen ’Den poetiske raptus’, der handler om tiden omkring dansk teaters fødsel, hvor Ludvig Holberg og området spillede en afgørende rolle.

Byvandringen består af ni lokationer i Indre By og tre bonusafsnit. Rækkefølgen nedenfor er et bud på en rute, men hvert afsnit kan høres uafhængigt af de andre. Afsnittene kan findes i de fleste podcast-apps, og alle punkterne kan findes på Google Maps her. Alternativt kan du blive på siden her og blive guidet rundt. 

 

1. stop: Sankt Petri Kirke

Adressen er Sankt Peders Stræde 2, 1453 København K.

2. stop: Københavns Universitet på Frue Plads

Gå ned ad Sankt Peders Stræde og drej til højre ad Nørregade. Første vej på venstre hånd er Frue Plads.

3. stop: Ludvig Holbergs professorbolig

Professorboligen lå på hjørnet af Frue Plads, Fiolstræde og Store Kannikestræde. Fortsæt lige ud ad Frue Plads, så kommer du til hjørnet.

4. stop: Borchs Kollegium

Borchs Kollegium ligger i Store Kannikestræde 12. Fortsæt ned ad Store Kannikestræde, indtil du når nummer 12 på venstre hånd.

5. stop: Rundetårn og Trinitatis Kirke

Rundetårn og Trinitatis Kirke ligger på Købmagergade 52A. Fortsæt ad Store Kannikestræde, så ender du lige foran Rundetårn.

6. stop: Købmagergade 26

Sukkerbageren lå i Købmagergade 26. Drej til højre ned ad Købmagergade, indtil du når nummer 26, hvor Superdry i dag ligger.

7. stop: Christiansborg Slotsplads

Der er en lidt længere gåtur denne gang. Fortsæt ned ad Købmagergade, forbi Storkespringvandet og videre ad Højbro Plads. Kryds kanalen over Højbro og drej til venstre. 

8. stop: Det Kongelige Teaters gamle scene

Fortsæt langs Christiansborg Slotsplads til Holmens Bro. Kryds broen og følg Holmens Kanal. Drej til venstre i det store lyskryds. Følg Kongens Nytorv, indtil du når Det Kongelig Teater på højre hånd.

9. stop: Teatret i Lille Grønnegade

Det, der i sin tid var Teatret i Lille Grønnegade, ligger i dag i Ny Adelgade 6, 8 og 10. Gå venstre om Kongens Nytorv, forbi Hotel d'Angleterre og op ad Ny Adelgade. På venstre hånd ved nummer 10 finder du en mindeplade på muren.

Bonusafsnit

Ludvig Holberg og teatret i Lille Grønnegade

Ludvig Holberg er blevet kaldt den danske litteraturs fader, og hans forfatterskab dækker mange forskellige genrer. Fra komedier og epistler til historiske og juridiske værker.

Det er dog for sine komedier, han har opnået størst popularitet. Størstedelen af dem skrev han til teatret i Lille Grønnegade, der åbnede den 23. september 1722. Dermed fik Danmark sit første dansksprogede teater.

København på Ludvig Holbergs tid

Da Ludvig Holberg ankom til København for første gang i 1702, var København en by med omkring 70.000 indbyggere. København var en gammeldags by med bindingsværkshuse, smalle stræder og flere krogede end lige gader; og det var de færreste af dem, der var belagt med brosten.

Københavns brand i 1728

Den 20. oktober 1728 udbrød der brand i et hus tæt på Vesterport i Indre København. Branden spredte sig hurtigt til store dele af Indre By, og i løbet af tre dage blev størstedelen af den middelalderlige bydel jævnet med jorden.

Byvandringen er tilrettelagt, produceret og redigeret af Nadia Harpøth Adan.