Mænd, tåspidssko og forrygende dans

Endelig kommer Les Ballets Trockadero de Monte Carlo til København, og det bliver en fest. I Copenhagen Pride-ugen i august 2023 indtager The Trocks Folketeatret med lyserøde tåspidssko, tylskørter og diademer i parykkerne. Et balletkompagni, vi ikke har set magen til, og med en tilgang til det klassiske balletrepertoire, der er lige så bramfri parodisk, som den er båret af dyb kærlighed til ballettens kerneværdier. The Trocks ligner intet andet balletkompagni.

Kompagniet, der består af en lille snes mandlige dansere, blev grundlagt i 1974 af en gruppe balletentusiaster, der ville underholde med muntre versioner af det klassiske balletrepertoire, danset af mænd en travesti, det vil sige klædt ud som damer.

Det begyndte off-off-Broadway i New York, men anmeldere og publikum modtog truppen med så stor entusiasme, at de hurtigt blev et verdenskompagni, der nu turnerer kloden rundt. Og gennem alle disse mange år er tilgangen forblevet den samme: balletklassikerne serveres med et glimt i øjet og en blændende sikkerhed rent teknisk. The Trocks viser, at mænd kan danse i tåspidssko uden at falde og banke næsen i gulvet.

The Trocks danser både klassikere og nyere værker skabt til dem. I København skal vi blandt andet se nogle af højdepunkterne fra deres repertoire: den hvide, romantiske andenakt fra Svanesøen, Svanens Død, og den klassiske bravurballet Paquita.

Overalt i verden har The Trocks erobret publikum med deres nærmest ufattelige charme. De udleverer alt, hvad der er lidt komisk og selvhøjtideligt ved den klassiske ballets konventioner. De får publikum til at le – hvad enten du er balletkender eller kommer til dansens verden for første gang – og samtidig er det så tydeligt, at de elsker at danse. Og netop derfor kan publikum slet ikke lade være med også at elske dem.

Der venter en enestående oplevelse på Folketeatret. Det bliver både morsomt, rørende, skægt og imponerende, rent teknisk, når disse mandlige dansere med klingende, eksotiske ballerinanavne indtager Folketeatrets store scene. 

Gæstespil fra København Danser.

Kunstnerisk leder: Tory Dobrin
Administrerende direktør: Liz Harker
Producent: Isabel Martinez Rivera
Medvirkende: Colette Adae, Ludmila Beaulemova, Maria Clubfoot, Holly Dey-Abroad, Nadia Doumiafeyva, Nina Enimenimynimova,  Helen Highwaters, Elvira Khababgallina, Varvara Laptopova, Anya Marx, Grunya Protozova, Eugenia Repelskii, Olga Supphozova, Maya Thickenthighya, Minnie van Driver

Jacques d’Aniels, Bruno Backpfeifengesich, Boris Dumbkopf, Ketevan Iosifidi, Nicholas Khachafallenjar, Marat Legupski,  Sergey Legupski, Timur Legupski, Vladimir Legupski, Chip Pididouda Yuri Smirnov Kravlji Snepek, William Vanilla, Jens Witzelsucht og Tino Xirau-Lopez

 

Le lac des cygnes 
Musik: Pyotr Ilyich Tchaikovsky
Koreografi: Efter Lev Ivanovich Ivanov
Kostumer: Clio Young
Lysdesign: Kip Marsh

Go for barocco
Musik: J.S. Bach
Koreografi: Peter Anastos
Kostumer: Mike Gonzales
Lysdesign: Kip Marsh

Paquita
Musik: Ludwig Minkus
Koreografi: Efter Marius Petipa
Scenografi: Elena Kunikova
Kostumer og rekvisitter: Mike Gonzales
Lysdesign: Kip Marsh