Man burde skrive en bog om krigen, som gav så megen kvalme, at bare tanken om at gå i krig ville byde alle imod. Selv generalerne skulle få kvalme…!” skriver Svetlana i forordet. Men krige stopper ikke…

I 1941 meldte ca. 1 million unge kvinder sig til Den Røde Hær og kæmpede for fædrelandet på lige fod med mændene. Som snigskytter, sanitetssoldater, læger, piloter og partisaner. Oplevelserne, de overlevende kvinder bringer med hjem efter krigen, er rystende og grusomme, men de fortier dem. Først 40 år efter krigens afslutning, fortæller kvinderne deres historier, med eftertankens poesi og humor.

Svetlana Aleksijevitj dokumenterede, at kvinders frivillige indsats i Den store Fædrelandskrig i Rusland, var uomgængelig og vital vigtig for hæren. Dog med den kedelige kendsgerning, at de overlevende kvinder der vendte hjem, overhovedet ikke blev anerkendt, hyldet eller dekorereret, som mændene gjorde. De fortællinger, kvinderne bringer med hjem fra krigen, er rystende og grusomme, men de fortier dem. I over 40 år tav de. De var flove og skammede sig. Indtil Svetlana Aleksijevitj gav dem stemme. 

Pia Rosenbaum er alene på scenen, som Svetlana Aleksijevitj.
Det billedrige univers er skabt af scenograf og billedkunstner, Thomas Kolding i samarbejde med videodesigner, David Matschofsky. 

After-talks efter forestillingerne kl. 20
Inviterede gæster er: Direktør for Dansk Udenrigsfællesskabet, Charlotte Flindt Petersen, tidligere formand og forsvarsminister, Jacob Ellemann Jensen, Seniorforsker ved Diis, Flemming Splidsboel og journalist, Thea Pedersen.