Vi fejrer Holberg og 300-året for dansk teater

Da Holbergs Den politiske kandestøber havde premiere den 25. september 1722, var det første gang nogensinde, der blev opført en komedie på dansk. Dermed kan vi i år fejre 300-året for dansk teater, og vi markerer jubilæet med Den poetiske raptus om lige netop tiden, hvor Holberg ændrede dansk teater.

Ludvig Holberg har netop udgivet det satiriske heltedigt Peder Paars, som – ifølge ham selv – er blevet misforstået af en håbløs anmelderstab uden humor. På teatret i Lille Grønnegade ser den franske, flamboyante og fremsynede teaterchef monsieur Montaigu dog lyset i Holbergs krøllede hjerne, for han har fået den kontroversielle idé at opføre komedier på dansk. 

Kultur for folket og komedier på dansk er dog en åbenlys trussel mod enevælden, men Holberg drages af teatrets frisind og opdager snart komediens oplysende og samfundskritiske kraft. Den poetiske raptus er uundgåelig, og Holberg suges ind i teatrets verden med den erotiske madame Montaigu, bohemer, evighedsstudenter med hang til flasken, suffløren og altmuligmanden Rasmus – alle parate til at kæmpe for teatret og den frie tanke. Både den stringente pietisme og røgen fra Københavns brand kaster dog mørke skygger over de visionære tanker i Lille Grønnegade. 

 

Introduktion og en drikkevare er inkluderet i billetprisen, når forestillingen spiller på Nørregade. Drikkevarer skal hentes i baren FØR introduktionen. Introduktionen starter en halv time før forestillingens start og foregår på Snoreloftet på Folketeatret.

 

Manuskript: Ernst Bruun Olsen 
Bearbejdelse og instruktion: Geir Sveaass
Scenografi: Marianne Nilsson
Koreografi og staging: Jeanette Binderup-Schultz
Dramaturgi: Ninette Mulvad
Lysdesign: Baard Nilsson
Lyddesign: Michael Roger Henriksen
Medvirkende: Anders Juul, Tom Jensen, Josefine Tvermoes, Marie Louise Wille, Jesper Riefensthal, Jeppe Ellegaard Marling, Niels Anders Manley, Simon Kongsted

Varighed: 2 timer og 5 minutter inkl. pause